Dit is waar jouw trouwpak aan moet voldoen

Trouwpak aanschaffen

Een trouwpak aanschaffen is voor jou als bruidegom waarschijnlijk een van de belangrijkste dingen wanneer je gaat trouwen. Maar hoe weet je nu welk pak het beste bij jou past? De meeste mannen dragen namelijk niet iedere dag een pak, dus een aantal tips voor het kiezen van een trouwpak zijn vast welkom. In dit blog vertellen we je waar jouw trouwpak aan moet voldoen. 

Wanneer begin je met de zoektocht naar een trouwpak?

Begin in ieder geval op tijd met zoeken. Wij raden je aan om ongeveer zes maanden voor het huwelijk op zoek te gaan naar een trouwpak. Zo heb je genoeg tijd om een uniek trouwpak uit te zoeken en kan er een hoop stress voorkomen worden. Ga niet te vroeg op zoek, want in deze tijd kun je nog kilo’s aankomen of juist afvallen. De maten kloppen dan niet meer en dat zou zonde zijn. 

Zoektocht trouwpak

Verschillende soorten trouwpakken

Er zijn heel veel verschillende soorten trouwpakken. Voordat je dus op zoek gaat, raden wij je aan om je je alvast te verdiepen in de verschillende soorten stijlen. Maak bijvoorbeeld een moodboard op Pinterest en sla de mooiste trouwpakken hierin op. Wanneer je naar een trouwpakken specialist gaat, laat je je moodboard zien. Zo kunnen zij rekening houden met wat jij mooi vindt en zul je vast en zeker slagen! Wij hebben de bekendste stijlen voor je op een rijtje gezet.

Smoking als trouwpak

De smoking is een tweedelig kostuum dat uit een jasje en een broek bestaat. De traditionele smoking is zwart van kleur. De smoking wordt gedragen met een zwarte vlinderdas, vandaar dat de dresscode ook wel ‘black tie’ genoemd wordt. Bruidsfotografen zijn overigens dol op dresscodes, want dat ziet er prachtig uit op de trouwfoto's. De trouwfotografen in de provincie Utrecht noemen de dresscodes voor een trouwdag een absolute trend in de trouwfotografie. En vergeet de lakschoenen niet! Deze worden namelijk altijd gedragen onder een smoking.

De smoking wordt meestal los gedragen, zo kun je namelijk je broekriem laten zien. Er zijn mannen die dit niet mooi vinden en ervoor kiezen om een jasje met een taillesjerp te dragen. Een smoking is enorm stijlvol voor een huwelijk. Met deze stijl ben je altijd feestelijk gekleed op jouw mooiste dag. Ook kun je je (dag)gasten vragen om ook een smoking te dragen. Hiermee wordt er een mooi geheel gecreëerd en dit is ook erg leuk voor de trouwfoto’s!

Smoking dragen

Een jacquet dragen op jouw mooiste dag

Een jacquet komt wat minder vaak voor, maar is wel heel stijlvol. Een jacquet is formeler dan een smoking. De mooie details die op een jacquet aanwezig zijn, waaronder de split die in de onderrug begint en de bijpassende knopen die daarnaast zitten, geven het geheel een bijzondere uitstraling. Een zwart jacquet kan er ook fantastisch uitzien, maar dit geeft wel een rouwtintje aan de kleding en is daardoor minder feestelijk. Wil jij ook een jacquet dragen op jouw mooiste dag? Dan wordt dit ook van de belangrijkste gasten verwacht. Het is wel gepast als de jacquet van de bruidegom net iets afwijkt van de jacquet van de gasten.   

Wil je formeel gekleed gaan? Draag een rokkostuum!

Het rokkostuum is het meest formele pak dat je kunt kiezen voor je trouwdag. Het rokkostuum wordt ook wel pinguïnpak genoemd. Bij een jacquet is het jasje rond weggesneden, maar bij een rokkostuum is het jasje aan de voorkant redelijk kort met een scherpe punt. Maar het rokkostuum heeft wel een lang achterpand. Dit formele pak wordt veel gedragen door concertpianisten. Bij een rokkostuum hoor je ook een gilet te dragen, in de kleur zwart. Het rokkostuum valt onder de dresscode white tie. 

Uniek trouwpak dragen

‘Gewone’ trouwpakken

Natuurlijk is een trouwpak nooit ‘gewoon’, maar de drie formeelste stijlen die hebben we hierboven al benoemd. Natuurlijk zijn er ook moderne trouwpakken (colbert en pantalon) en daarnaast kun je bij de bovengenoemde stijlen altijd afwijken van de etiquette. Kies een trouwpak wat jij mooi vindt en waar jij je natuurlijk goed in voelt. 

Welk trouwkostuum past het beste bij jouw figuur?

Laat je adviseren door een trouwpakken specialist over welk soort pak het beste past bij jouw figuur. Hieronder hebben wij alvast wat richtlijnen aangegeven.

Lang & slank

 • Kies een jasje met zakken aan beide kanten
 • Iets meer schoudervulling
 • Laat de taille innemen, zo zit het jasje comfortabel en sluit het mooi aan

Breed & gespierd

 • De beste keuze is de sjaal-kraag smoking
 • Jasje met borstzak en een knoop
 • Zorg dat het jasje lang genoeg is, zo blijft alles in proportie

Trouwpak kiezen

Klein & slank

 • Ga voor een jasje met een borstzakje en een knoop
 • Jasje met dubbele borstzakken
 • Zorg ervoor dat de broek iets boven de schoenen hangt

Klein & gespierd

 • De beste keuze is de sjaal-kraag smoking
 • Ga voor een jasje met borstzak
 • Zorg dat de knoop wat lager zit, zo lijk je langer
 • Kies voor een jasje zonder schoudervulling

Welke stof kies je?

De stof van het pak bepaalt het comfort, de prijs en hoe snel het kreukt. Je kunt kiezen voor katoen, kasjmier, wol, tweed, polyester, linnen en zijde. Laat je adviseren door een trouwpakken specialist over de verschillende eigenschappen van de stof. Welk pak past bijvoorbeeld het beste bij een zomerbruiloft? En welk pak kun je het beste in de winter dragen? Een echte trouwpakken expert kan je hier alles over vertellen. 

Nu je weet waar jouw trouwpak aan moet voldoen en waar je allemaal op moet letten, kun je je trouwpak aanschaffen!  

Leuke adresjes

Incognito Kledingverhuur

Incognito Kledingverhuur

unieke en betaalbare trouwpakken

Ook interessant

Trouwpak uitkiezen doe je zo

Trouwpak uitkiezen doe je zo

Immediate trouwpakken

Immediate trouwpakken
Bezoek ook de website:

Trouwen in Noord-Holland

Volg ons op social media